Perinteisellä tai vapaalla – valitse parhaat hiihtovälineet

Hiihtovälineet ovat Untamon Urheilun erikoisosaamisaluetta. Etsitpä sitten laadukkaita perinteisen suksia, luistelu- tai eräsuksia monoineen, sauvoineen ja muine varusteineen, niin osoitteesi on Haapaniemenkatu 12, Kuopio. Osaava ja ystävällinen palvelu odottavat sinua!

Liikkeen osaamiseen luottavat niin kunto- kuin kilpahiihtäjätkin kautta maan. Kauppiaalla on ollut myös kunnia olla mahdollistamassa monen palkintosijan saavutus. Kiitoksena tästä liikkeen seiniä koristavat voitokkaiden urheilijoiden lahjoittamat kisaliivit ja -viirit.

Hiihto kulkee, kun kaikki välineet toimivat

Untamon Urheilu panostaa kotimaisiin ja eurooppalaisiin laatumerkkeihin sekä yksilölliseen palveluun. Jokaisella hiihtäjällä on omanlaisensa potku ja hiihtotyyli. Siksi sinunkin kannattaa varmistaa, että hankkimasi sukset, sauvat ja monot mitoitetaan sopimaan juuri sinun vartaloosi, fysiikkaasi sekä hiihtotyyliisi.

Untamon Urheilu auttaa sinua valitsemaan juuri sinulle oikeat välineet eri testeillä ja tutustumalla hiihtotapoihisi sekä urheilullisiin tavoitteisiisi. Kartoituksen pohjalta suosittelemillemme suksille saat toimivuustakuun. Olosuhteisiin sopivat urheiluvaatteet ja kosteuden siirtävä alusasu viimeistelevät liikuntanautintosi.

Kaikki tuotteet ja palvelut, joita hiihtäjänä tarvitset

Untamon urheilu palvelee kaiken tasoisia hiihdon harrastajia jo yli 30 vuoden kokemuksella. Pitkä ja tiivis yhteistyö suksivalmistajien kanssa mahdollistaa myös yksilöllisten huippukilpasuksien ja erikoistuotteiden tarjonnan. Huippukilpasuksivalikoimamme sisältää vain tarkasti valittuja pareja valmistajien tuotannosta. Lisäksi liikkeessä toimii osaava suksihuolto, joka huoltaa myös sauvat ja siteet.

Suksityypit

Perinteisen sukset

Perinteinen hiihtotapa on yleisin hiihtomuoto Suomessa, ja se sopii hoidetuille laduille. Perinteisen sukset jaotellaan pitopohjasuksiin, pitokarvasuksiin, Nanogrip-pohjaisiin pitopohjasuksiin sekä tavallisiin voideltaviin suksiin. Suksien hintaluokan kasvaessa sukset kevenevät sekä pohjien ja rungon materiaali paranevat. Perinteisissä suksissa ensiarvoisen tärkeää on valita oikean jäykkyiset ja omaan hiihtotyyliin sopivat sukset.

Luistelusukset

Luisteluhiihtoon tarkoitetut luistelusukset on suunniteltu vakaiksi ja hyvin liukuviksi. Suksissa ei ole pitoaluetta, niiden jäykkyys on perinteisen suksia suurempi ja pituus lyhyempi. Suksien valinnassa on tärkeää löytää oikean jäykkyinen suksi, jotta suksi on vakaa ja luistava.

Backcountry-sukset

Backcountry-sukset (eli eräsukset tai metsäsukset) ovat leveät, mikä mahdollistaa latujen ulkopuolella hiihtämisen sekä pehmeällä että kovalla lumella. Backcountry-suksista löytyy myös erimallisia ja erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja vaihtoehtoja.

Hiihtovälineiden valintaohjeet

Sukset

Suksien toimivuuteen ja niiden pito- ja luisto-ominaisuuksiin vaikuttavat suksen rakenne sekä oikea jäykkyys suhteessa hiihtäjän painoon. Suksen toimivuuteen lisäksi vaikuttaa suksen voitelu sekä suksen pohjan luistoalueen uritus ja perinteisen suksissa pitoalueen karhennus.

Eri hiihtotyyleihin ja keliolosuhteisiin on tarjolla omat suksensa. Siksi monen aktiiviharrastajan varastosta löytyy useampi suksipari. Suksien valinnassa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kahteen asiaan: suksien jäykkyyteen ja pituuteen. Liian löysät sukset eivät luista tai niitä on vaikea liu´uttaa oikein varsinkin luisteluhiihdossa. Liian jäykät sukset taas eivät pidä eivätkä luista optimaalisella tavalla. Lisäksi suksen toimivuuteen vaikuttaa myös siteiden oikeaoppinen asennus ja suksien ensipohjustus.

Ohjeelliset säännöt suksien pituuksiksi:
(Huom: suksien jäykkyys on pituutta tärkeämpi tekijä)

• LUISTELUSUKSET: 5–15 CM ENEMMÄN KUIN OMA PITUUTESI
• PERINTEISEN TYYLIN SUKSET: 15–30 CM ENEMMÄN KUIN OMA PITUUTESI

Hiihtäjän pituus Luistelusukset Perinteisen sukset (poislukien bc-sukset)
150 cm 155-165 cm 165-180 cm
160 cm 165-175 cm 175-190 cm
170 cm 175-185 cm 185-200 cm
180 cm 185-195 cm 195-210 cm
190 cm 195- cm 205-220 cm

Monot

Perinteisen tyylin hiihtoon, luistelutyyliin ja skiathloniin (monot, joilla voidaan hiihtää perinteistä, mutta ovat nilkkatuetut myös luisteluun) on omat mononsa. Lisäksi monon valintaan vaikuttavat oikea koko ja oikea lesti. Monot kannattaa sovittaa iltapäivällä, jolloin jalkaterä on hieman turvonnut.

Monon oikea koko on noin 0,5–1 cm jalkaterää pidempi. Luistelutyylin hiihtokengissä kannattaa valita napakampi mitoitus, yleensä 0,5 cm jalkaterää pidempi koko riittää.

Sauvat

Erä-, retkeily- ja kunto/kilpahiihtoon omat sauvansa. Sauvaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sauvan pituuteen, kädensijan toimivuuteen ja sen istuvuuteen omaan käteen sekä sauvan painoon ja jäykkyyteen.

Ohjeelliset säännöt sauvojen pituuksiksi:

• LUISTELUHIIHTO: 0,9 x OMA PITUUTESI
• PERINTEINEN HIIHTO: 0,85 x OMA PITUUTESI

Hiihtäjän pituus Luisteluhiihto Perinteinen
150 cm 135 cm 128 cm
160 cm 144 cm 136 cm
170 cm 153 cm 145 cm
180 cm 162 cm 153 cm
190 cm 171 cm 161 cm

Suksien voitelu

Oheisilla yleisohjeilla pääset alkuun suksien voitelussa.
Untamon Urheilussa kerromme sinulle tarkemmin voiteluun liittyvistä toimenpiteistä sekä annamme voidesuosituksia ja -opastusta.


Pohjavoitelu eli pohjustus

Suksen pohjustus on yksi tärkeimmistä voiteluun liittyvistä vaiheista. Hyvin tehty pohjustus suojaa suksen pohjamateriaalia kuivumiselta ja parantaa huomattavasti kelivoitelun pysymistä suksessa.

Uusien suksien pohjustuksessa suksien pohjassa mahdollisesti pohjahionnan jäljiltä oleva nukka kannattaa poistaa huolellisesti siihen tarkoitettuja kankaita ja siklejä hyväksi käyttäen. Jo käytössä olleiden suksien vanhat voiteet kannattaa poistaa tarkasti, joko voiteenpoistoaineella ja varsinkin luistoalueilta mieluiten Cleaner-tyyppisillä voiteilla.

Tämän jälkeen pohjavoide tulee imeyttää suksien pohjaan useita kertoja kuumalla voiteluraudalla, välillä siklaten ylimääräinen voide pois. Voiteluraudan ei tule kärytä voidetta levitettäessä, koska tällöin se on liian kuuma ja voi vahingoittaa suksen pohjaa ja rakennetta sekä polttaa voidetta. Kun pohja ei ime enää pohjavoidetta, niin ylimääräinen voide siklataan muovisiklillä ja harjataan nylonharjalla. Nyt suksi on valmis kelivoiteluun.


Pitovoitelu

Pitovoitelussa pitovoide levitetään suksen pitoalueelle, joka sijaitsee suksen jäykimmässä kohdassa, noin 20–50 cm:n alueella kantalapun kohdalta suksen kärkeä kohti riippuen suksen pituudesta ja hiihtäjän painosta suhteessa suksen jäykkyyteen. Untamon Urheilussa mittaamme ja merkitsemme oikean pitoalueen myymiimme uusiin suksiin.

Ennen pitovoiteen levittämistä pitoalue kannattaa yleensä karhentaa käyttäen hiekkapaperia. Tämä takaa pitovoiteen paremman pysyvyyden suksen pohjassa. Lisäksi kuluttavilla keleillä voidaan käyttää pitoalueen pohjavoidetta.
Varsinaisessa pitovoitelussa pitovoide, yleensä joko purkissa tai liisterinä tuubissa, levitetään pitoalueelle. Purkkivoiteet ovat yleisesti pakkaskeleille ja liisterit vesikeleille.

Purkkivoiteet levitetään hangaten purkkia pitoalueelle ja tasoittaen voide käyttäen pitovoiteen levitykseen tarkoitettua korkkia. Sääntö on, että mitä pidempi matka ja karkeampi, kuluttavampi keli, niin sitä useampi voidekerros tarvitaan. Yleensä riittää 2–3 voidekertaa.

Liisterit levitetään tuubista suoraan suksen pohjaan ja hangataan esimerkiksi peukalolla tasaiseksi kalvoksi. Lähellä nollaa olevilla keleillä liisteri voidaan pinnoittaa purkkivoiteella jäätymisen estämiseksi. Näistä lisätietoa alla olevissa voideoppaissa tai suoraan Untamon Urheilusta.


Luistovoitelu

Luistovoide levitetään suksen luistoalueelle. Perinteisen tyylin suksissa luistoalue sijaitsee pitoalueiden ulkopuolella. Luistelusuksissa luistoalue kattaa koko pohjan alueen. Luistovoide voi olla vahamaisessa muodossa, pulverina tai nesteenä. Pulverit ja nesteet sisältävät usein fluorijohdannaisia, ja ne ovat tarkoitettu kilpa- ja aktiiviurheilijoille. Niillä saadaan parannettua luisto-ominaisuuksia erityisesti kostealla lumella. Niitä käytetään yleensä ns. pinnoitusvoiteina vahamaisten voiteiden päällä. Vahamaiset voiteet voivat sisältää myös fluoria.

Vahamaiset voiteet kiinnitetään voiteluraudalla suksen pohjaan, joko valuttamalla voide rautaa pitkin sukselle tai hankaamalla voidepalaa suksen pohjaan, jonka jälkeen voidekerros tasoitetaan ja imeytetään kuumalla voiteluraudalla. Ylimääräinen kerros siklataan pois voitelusiklillä. Tarvittaessa, varsinkin kuluttavilla keleillä ja pitkillä matkoilla, tämä toimenpide uusitaan. Lopuksi suksen luistoalue harjataan voideharjalla ja kiillotetaan kiillotusliinalla.

Fluoripulverit hierretään korkilla tai lämmitetään voiteluraudalla, jolloin se kiinnittyy alla oleviin voidekerroksiin. Lopuksi ylimääräinen voide siklataan ja/tai harjataan pois. Voitelu viimeistellään aina kiillottamalla pohja kiillotusliinalla.

Nestemäiset voiteet levitetään suksen pohjaan esimerkiksi sienellä. Niiden annetaan vaikuttaa niin kauan suksen pohjassa, että voide on kuivunut. Tämän jälkeen suksen pohja harjataan kevyesti voideharjalla ja kiillotetaan kiillotusliinalla.

Luistovoitelussa voiteluraudan ei tulisi kärytä, koska se on merkki liian suuresta raudan lämpötilasta. Liian suuri lämpötila saattaa polttaa niin voiteen kuin suksen pohjankin. Lisäksi olisi hyvä toimia kaikissa työvaiheissa aina suksen kärjestä kantaa kohti.